De ce sa donezi sange

Sangele tau salveaza vieti

Daca te-ai intrebat vreodata de ce se fac atatea campanii pentru donarea de sange, iti prezentam cateva motive pentru care donarea de sange este asa de importanta.

Salveaza viata unui om donand sange

Daca te intrebi de ce sa donezi sange, probabil deja iti vin in minte cateva motive. Sangele, simbol al vietii, foloseste fiecarei persoane aflate in impas. E nevoie de donatii de sange pentru a salva viata oamenilor. Fie ca ii donezi din sangele tau unei femei cu complicatii la nastere, precum sarcina ectopica sau hemoragie intensa inainte si dupa nastere, fie ca alegi sa donezi sange unui bolnav de cancer abia operat, tu ai puterea sa ii ajuti.

Interventiile chirurgicale nu ar putea fi posibile fara a avea o rezerva de sange. Asadar, in acest sistem, sangele donat reprezinta un pilon important. Din fericire, progresul stiintific ne face sa putem sa salvam sute de mii de vieti, efectuand un transplant sau o interventie neurologica, procedee medicale imposibile in trecut. In ciuda multiplelor cai de a salva vietile omenesti, ne aflam in dependenta de rezerva de sange donat fara de care toate aceste minuni stiintifice nu si-ar indeplini misiunea.

Prelungeste viata unui om prin donatia ta de sange

Un alt motiv pentru a dona sange este prelungirea vietii si cresterea calitatii vierii unor categorii de pacienti ce sufera de afectiuni cronice. De exemplu, prin simpla donare constanta, putem sa reducem suferinta oamenilor ce sufera de hemofilie (boala erditara ce impune predispozitia spre hemoragie) sau talasemie (boala ereditata caracterizata de productia scazuta a hemoglobinei, manifestata prin anemii frecvente).

De ce este folositor sangele tau

Fiecare picatura din sangele tau contine mai multe componente: celule rosii, celule albe si trombocite.

Celulele rosii

Celulele rosii sau eritrocitele, sunt cele mai numeroase din sange si transporta oxigenul de la plamani la tesuturi. Cu ajutorul heomglobinei din eritrocite se face si transferul dioxidului de carbon de la tesuturi la plamani. Donand sange, poti sa ajuti un bolnav de anemie sa isi creasca calitatea vietii. Deoarece anemia afecteaza celulele rosii, este nevoie de sange donat pentru ca acesti pacienti au frecvent sangerari, hemoragii interne.

Pentru un bolnav suferind de anemie, o interventie la dentist sau o nastere reprezinta provocari mult mai mari decat pentru altcineva. Donand sange, ii poti ajuta sa faca fata acestor probleme.

In plus, anemiile cronice pot conduce la dificultati recurente pentru acesti pacienti. Daca vei dona sange ii vei ajuta sa faca fata problemelor, acelasi find si cazul pacientilor care urmeaza tratament chimioterapeutic.

Celulele albe

Celulele albe sau leucocitele sunt baza sistemului de aparare a organismului. Mai putin numeroase, au un rol de protectie impotriva virusilor, parazitiilor si bacteriilor. Donand sange ii poti ajuta pe cei care, din diferite motive, pot avea un numar redus de leucocite. Un astfel de exemplu il reprezinta pacientii cu cancer care au organismul slabit.

Plasma

Plasma din sangele tau reprezinta pana la 60% din totalul sangelui. Formata din 90% apa si substante anorganice (saruri minerale care contin ioni dintre care mai importanti sunt cei de sodiu Na, clor, Cl, potasiu, K, magneziu, Mg, fosfor, P si calciu Ca) si substante organice (proteine, glucide, lipide etc) are si ea un rol in imunitatea organismului, in procesul de coagulare si mentine constanta presiunea osmotica idn sange. Daca vei dona sange, plasma din componenta acestuia ii poate ajuta pe cei care au suferit arsuri sau au probleme hepatice.

Trombocitele

Componente esentiale gasite in sangele tau, trombocitele contribuie majoritar la initierea procesului coagularii in cazul in care un vas de sange este sectionat. Trombocitele formeaza o punte pe marginea palgii, creend trombul care blocheaza pierderea sangelui. Folosind trombocitele din sangele donat, pacientii cu aplazii medulare in leucemii, pacientii chimioterapeutici si trombocitemii pot beneficia de ajutor direct.

Timpul de stocare al produselor din sange:

  • Globulele rosii - stocate 42 de zile la 2° C si 6° C.
  • Trombocitele - stocate 5 zile cu agitare continua la 22° C.
  • Plasma congelata la - 25° C are o durata de viata de un an.