standard-title Despre donare

Despre donare

Donarea de sânge

Prin donare de sânge se înţelege recoltarea de sânge/componente sanguine de la un donator, indiferent de metoda de recoltare utilizată. In România, donarea de sânge este anonimă, voluntară şi neremunerată.

Drepturile donatorului

 • eliberarea la cerere a analizelor medicale efectuate (grupa sanguină, Rh, hemoleucogramă, hepatita B, hepatita C, HIV, HTLV, analize biochimice)
 • eliberarea a 7 bonuri valorice
 • eliberarea unei adeverinţe pentru o zi libera
 • eliberarea unei adeverinţe pentru reducere 50% pe mijloacele de transport în comun

Traseul donatorului

 1. Prezentare la fişierul centrului de transfuzii cu actul de identitate şi completarea formularului de autoexcludere. Acest formular se completează cu maximă responsabilitate şi sinceritate.
 2. Controlul biologic predonare care constă în: efectuarea grupei sanguine, a hemoglobinei şi a glicemiei la nevoie.
 3. Consultaţia medicală la cabinetul medical unde se evaluează chestionarul de autoexcludere, rezultatele controlului biologic predonare şi se efectuaeaza examenului clinic propriu-zis ( tensiunea arterială, puls, greutate, examen obiectiv). În urma acestei consultaţii donatorul poate fi admis, amânat temporar sau respins definitiv de la donarea de sânge.
 4. Donarea propriu-zisă care are loc în sala de recoltare.
 5. Donatorului i se eliberează bonurile valorice, adeverinţa pentru zi liberă şi reducerile pe mijloacele de transport.

Tipuri de donare

 • donarea autologă – se referă la donarea de sânge si componente sanguine prelevate de la o persoană cu intenţia de a fi ulterior transfuzate in exclusivitate aceleaşi persoane (în cazul intervenţiilor chirurgicale programate).
 • donarea alogenă – se referă la donarea de sânge si componente sanguine prelevate de la un donator voluntar care îndeplineşte criteriile de admisibilitate, care urmează a fi folosite în terapia transfuzională la pacienţi.
Loading…