Donatori vindecati de COVID-19

CRITERII DE ELIGILIBILITATE PENTRU DONAREA DE PLASMA COVALESCENTA PPC-DV-COVID-19

Extras din OMS 654/22.04.2020 actualizat:

5. Centrele de transfuzie sanguina asigura informarea populatiei cu privire la criteriile de eligibilitate ca donator vindecat de COVID-19 prin publicarea informatiilor pe site si la sediu.

6. Persoanele cu istoric de infectie cu SARS-CoV-2 aflate in afara riscului de transmitere a bolii pot contacta direct centrele de transfuzie sanguina pentru evaluare clinico-biologica in vederea donarii de sange total/plasma.

7. Potentialii donatori de sange total/plasma vor fi selectati dintre persoanele care pot dovedi istoricul de infectie cu SARS-CoV-2 si disparitia riscului de transmitere a bolii prin:

  • a) bilet de externare/scrisoare medicala in care sunt mentionate diagnosticul COVID-19 confirmat prin RT-PCR si confirmarea vindecsrii printr-un test RT-PCR negativ (recoltare din tractul respirator superior) - poate dona la minimum 14 zile de la confirmarea vindecarii;
  • b) bilet de externare/scrisoare medicala in care este mentionat diagnosticul COVID-19 confirmat prin RT-PCR si in care se consemneaza perioada de izolare ulterioara externarii pe criterii clinice si biologice - poate dona la 28 de zile de la incetarea perioadei de izolare;
  • c) test RT-PCR pozitiv pentru infectia cu SARS-CoV-2 si un document eliberat de directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti care atesta incetarea perioadei de izolare, in conditiile in care nu a fost internat - poate dona la 28 de zile de la incetarea perioadei de izolare;
  • d) test RT-PCR pozitiv pentru infectia cu SARS-CoV-2 efectuat in urma cu cel putin 28 de zile in conditiile in care nu a fost internat sau inscris in evidenta directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti;
  • e) rezultat pozitiv la o testare cantitativa de anticorpi neutralizanti anti SARS CoV-2 IgG, efectuata voluntar, in cazul persoanelor asimptomatice care nu au fost confirmate printr-un test RT-PCR pozitiv - poate dona la minimum 14 zile de la data efectuarii testului.

8. Cerinte minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19:

a) semnarea consimtamantului informat pentru intrarea in procedura de selectie in vederea donarii de plasma prin plasmafereza si/sau sange total si pentru transmiterea codificata a datelor privind donarea in baza de date nationala si europeana;

b) prezentarea documentelor prevazute la pct. 7, care sa ateste istoricul de infectie cu SARS-CoV-2, respectiv incetarea riscului de transmitere a bolii;

c) incadrarea in toate criteriile standard pentru donarea de sange total sau plasma, conform legislatiei nationale;

d) intervalul intre doua donari de plasma succesive este de cel putin 14 zile.

II. Colectare, procesare si stocare

1. Donatorii vindecati de COVID-19 declarati eligibili vor dona in centrele de transfuzie sanguina. Ulterior evaluarii clinico-biologice, medicul responsabil din centrul de transfuzie sanguina stabileste modalitatea de recoltare: plasmafereza, ca optiune prioritara, sau recoltarea de sange total, daca donatorul nu se califica pentru donarea prin afereza sau nu exista echipamente si/sau consumabile pentru plasmafereza disponibile.

2. In cazul donarii prin plasmafereza, plasma obtinuta se imparte inainte de congelare in 2-3 unitati separate (de exemplu, 3 x 200 ml), identificate individual, printr-un cod unic, astfel incat sa se asigure trasabilitatea fiecarei unitati de plasma obtinute.

3. In cazul recoltarii de sange total, acesta se va separa in plasma proaspat congelata si concentrat eritrocitar, conform procedurii curente de preparare a plasmei proaspat congelate din sange total din centrul de transfuzie sanguina. Unitatile de concentrat eritrocitar sunt eliberate din carantina si etichetate conform procedurii centrului de transfuzie sanguina, in conformitate cu normele in vigoare.

4. Unitatile de plasma, indiferent de metoda de recoltare, se congeleaza rapid, fara a se depasi 6 ore de la recoltare, la o temperatura de sub -25°C, care sa asigure congelarea completa in maximum o ora. Dupa congelarea rapida se stocheaza la o temperatura de sub 25°C, monitorizata, in spatii special dedicate.

5. Unitatile finale de plasma, indiferent de metoda de recoltare, se eticheteaza in mod specific ca "Plasma proaspat congelata de la donator vindecat de COVID-19 (PPC-DV-COVID-19)", iar pe eticheta finala a unitatii se aplica mentiunea "A se utiliza exclusiv pentru pacienti cu COVID-19". Toate celelalte cerinte privind informatiile minime obligatoriu de furnizat pe eticheta finala a unitatii de plasma, prevazute de normele in vigoare, se aplica.

6. Unitatile finale de plasma PPC-DV-COVID-19 vor fi carantinate si vor putea fi eliberate din carantina si distribuite spitalelor doar dupa calificarea biologica.

7. Orice reactie adversa severa aparuta la donatorul vindecat de COVID-19 in timpul sau dupa donare se notifica in termen de 48 de ore la Institutul National de Hematologie Transfuzionala (INHT) si la Inspectia sanitara de stat din Ministerul Sanatatii.