doneaza-sange

Campania Doneaza Sange, Fii Erou!

10 noiembrie 2017

Last updated on iulie 22nd, 2021 at 04:47 pm

In perioada 20-24 Noiembrie 2017, proiectul"Doneaza sange! Fii erou!" organizeaza o noua campanie de donare de sange. Aceasta va fi o campanie nationala de donare de sange, una dintre cele mai ample organizate pana acum in Romania si se va desfasura simultan in 10 centre universitare din tara: Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Oradea, Targu-Mures, Timisoara si Sibiu.

In ceea ce priveste organizarea evenimentului din Cluj-Napoca, la realizarea lui au contribuit aproximativ 80 de voluntari activi ai proiectului, studenti ai Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu"Cluj-Napoca. Acestia participa la organizarea campaniilor de donare de sange, la informarea si educarea populatiei generale clujene. Cresterea procentajului actual scazut de donator (2-3 % la nivelul tarii noastre comparativ cu 20-30% in tarile europene si chiar 50-60% in tarile nordice) si facilitarea accesului acestora la actul donarii sunt doar cateva dintre obiectivele voluntarilor.

Cu ocazia acestei campanii dorim sa reamintim populatiei de existenta platformei cu aplicatia disponibila in Google Play, donez450 (www.donez450.ro), prin care dorim sa facilitam comunicarea dintre Centrul Regional de Transfuzie Sanguina si donatorii de sange, utilizatori ai aplicatiei. Platforma a fost dezvoltata de catre compania IT * Life is Hard * Work Soft in parteneriat cu proiectul"Doneaza sange! Fii erou!" din cadrul Organizatiei Studentilor Medicinisti din Cluj si LIONS Genesis.

Astfel, facem un apel catre clujeni, si anume ca donatul de sange trebuie sa fie facut constant pentru a asigura o sursa continua de sange. Pe langa actiunile de educare si informare a populatiei, in primavara anului acesta s-au efectuat activitati de renovare si reutilare a Centrului Regional de Transfuzie Sanguina din Cluj cu aparatura medicala, actiuni realizate de catre LIONS Genesis si organizatia Beard Brothers.

Pe parcursul pregatirii campaniei, voluntarii au contribuit la informarea si constientizarea populatiei clujene asupra importantei si beneficiilor actului donarii de sange prin intermediul comunitatii online si al prezentarilor tinute in cadrul facultatilor clujene.

Succesul campaniilor de donare de sange de care s-a bucurat proiectul "Doneaza sange! Fii erou!" se datoreaza in egala masura voluntarilor dedicati care se implica in organizarea campaniilor din proiect, donatorilor care raspund mereu apelului nostru si constientizeaza nevoia de sange cu care se confrunta clinicile medicale clujene, dar si a partenerilor nostri si sponsorilor care ne sunt mereu aproape si ne sprijina in realizarea scopurilor propuse.

Cu ajutorul dumneavoastra putem creste procentajul de donatori din populatie la un nivel european si putem atinge numarul de 1000 de donatori in 5 zile de campanie, acoperind pentru o scurta perioada de timp necesarul de sange cu care ne confruntam.

Ce conditii trebuie sa indeplinesti ca sa poti dona sange?

Oricine poate dona sange, dar pentru ca ne preocupa sanatatea ta atat dupa actul de donare, cat si a primitorului, trebuie sa indeplinesti anumite conditii:

 • donatorii trebuie sa aiba la ei actul de identitate;
 • sa manance dimineata un mic dejun usor fara grasimi;
 • varsta 18-60 ani;
 • stare generala de sanatate buna;
 • greutate corespunzatoare femei > 55kg, barbati > 60kg;
 • sa nu fi avut hepatita, TBC sau alte boli infectioase;
 • sa nu fie alergic;
 • sa nu fie racit;
 • sa nu fie sub tratament medicamentos;
 • sa nu aiba tensiune arteriala >180/100 mmHg;
 • sa nu fie in perioada menstruatiei;
 • sa nu fie sub tratament anticonceptional;
 • sa nu fi suferit in ultimele 6 luni interventii chirurgicale sau dentare
 • sa fie odihnit;
 • sa nu fie dupa tura de noapte la serviciu;
 • sa nu fi consumat alcool in ultimele 72 ore;
 • sa nu fi mancat grasimi in ultimele 24 ore;
 • sa nu fie in pensie de boala (indiferent de diagnostic);
 • sa nu te fi vaccinat in ultimele 2 saptamani,
 • sa nu-si fi facut tatuaje in ultimele 6 luni

Facilitatile donatorului de sange:

Primeste 7 bonuri de masa cu care va putea face cumparaturi in orice magazin care accepta bonuri de masa.

Urmatoarele analize de sange sunt gratuite:
* Hepatita B si C
* HIV (SIDA)
* VDRL (Sifilis)
* HTLV (Leucemie)
* Hemoglobina
* Grup (A, B, O, AB), Rh (D)
* Anticorpi antieritrocitari (pentru fetele cu Rh * )
Primeste o adeverinta pentru:
* Reducere de 50% pentru transportul in comun (RATUC) pentru 1 luna
* 1 zi libera

In plus:
* nu exista substitut pentru sangele uman;
* sangele donat are o durata de viata limitata (de aceea este important sa donezi constant);
* se recolteaza 450 de ml de sange, dintre care o unitate de sange recoltata de la un donator (420 ml) poate salva 3 vieti, iar restul (30 ml) se foloseste pentru analize;
* cineva are nevoie de sange o data la 3 secunde;
* doar 2% din populatia Romaniei doneaza sange, desi este estimat ca aproximativ 60% din populatia tarii va avea nevoie, la un moment dat, de minim o transfuzie de sange;
* nu te costa nimic;
* scade riscul de a dezvolta anumite forme de cancer;
* scade riscul de producere a infarctului miocardic acut;
* este un act umanitar.

In acest sens, lansam o invitatie catre toti clujenii capabili sa doneze pentru a ni se alatura in perioada 20-24 Noiembrie la Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Cluj-Napoca de pe strada Nicolae Balcescu nr.18 (la colt cu str.Paris) intre orele 7:30 si 13:00, unde donatorii vor fi intampinati de voluntarii proiectului pe perioada campaniei cu o multime de premii, tombole mancare, sucuri, cafea, ceai, inghetata si multe alte surprize.

Va multumim si va asteptam cu drag sa ne sustineti inca o data in numar cat mai mare pentru a ne atinge obiectivul principal * salvarea de vieti omenesti!

(Articol preluat: Cluj.com)

Alte noutati CRTS