Studenții din Cluj, mobilizați pentru a dona sânge. „E o cauză nobilă”

20 noiembrie 2017

Aglomerație mare luni dimineață la Centrul de Transfuzie Sanguină din Cluj. Două universități din oraș și-au mobilizat studenții să meargă să doneze sânge.

În doar trei ore peste 100 de tineri au venit să facă un gest umanitar, număr aproape triplu față de o zi obișnuită. Donatorii au fost răsplătiți cu dulciuri și bilete la petreceri.

Zeci de studenți de la Universitatea Babeș Bolyai s-au pus la coadă încă de la primele ore ale dimineții pentru a dona sânge. Lor li s-au alăturat și colegii de la Universitatea de Medicină și Farmacie.

Cele mai mari emoții le-au avut tinerii care au donat pentru prima dată.

Student:
 “Am venit să ajut o persoane care va fi operată și am zis că pentru o cauza nobilă se poate face”

Laura Irimieș, purtător de cuvânt UBB Cluj:
 “Am mobilizat undeva la 150 de studenți de la Facultatea de Științe Politice, care timp de o săptămână au distribuit pliante. Avem undeva la 6000 de pliante legate de fenomenul donării și de această campanie distribuite în cursul săptămânii trecute”

Statisticile spun că doar 3% dintre români au donat cel puțin o dată sânge, cifre care ne plasează printre ultimele locuri în rândul țărilor europene, media fiind de aproximativ zece ori mai mare.

La Cluj, pentru a putea acoperi necesarul de sânge din spitale, zilnic la Centrul Regional de Transfuzie ar trebui să vină 80 de donatori, dar acest lucru se întâmplă rar.

Adriana Sima, director Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj: “Am avut și zile cu 40 de donatori ceea ce ne-a obligat să cerem ajutorul centrelor din vecinătate așa încât să putem asigura aproximativ, dar nu în totalitate cererile de sânge din spital”

Campania universităților din Cluj se va desfășura pe parcursul acestei săptămâni, iar de miercuri va fi adus în campusuri și în câteva facultăți - Centrul Mobil de Donare din Târgu Mureș.

(Articol preluat: stirileprotv.ro)

Alte noutati CRTS

heart-pulse