Studentii din Cluj, mobilizati pentru a dona sange. "E o cauza nobila"

20 noiembrie 2017

Last updated on iulie 22nd, 2021 at 04:42 pm

Aglomeratie mare luni dimineata la Centrul de Transfuzie Sanguina din Cluj. Doua universitati din oras si-au mobilizat studentii sa mearga sa doneze sange.

In doar trei ore peste 100 de tineri au venit sa faca un gest umanitar, numar aproape triplu fata de o zi obisnuita. Donatorii au fost rasplatiti cu dulciuri si bilete la petreceri.

Zeci de studenti de la Universitatea Babes Bolyai s-au pus la coada inca de la primele ore ale diminetii pentru a dona sange. Lor li s-au alaturat si colegii de la Universitatea de Medicina si Farmacie.

Cele mai mari emotii le-au avut tinerii care au donat pentru prima data.

Student:"Am venit sa ajut o persoane care va fi operata si am zis ca pentru o cauza nobila se poate face"

Laura Irimies, purtator de cuvant UBB Cluj:"Am mobilizat undeva la 150 de studenti de la Facultatea de Stiinte Politice, care timp de o saptamana au distribuit pliante. Avem undeva la 6000 de pliante legate de fenomenul donarii si de aceasta campanie distribuite in cursul saptamanii trecute"

Statisticile spun ca doar 3% dintre romani au donat cel putin o data sange, cifre care ne plaseaza printre ultimele locuri in randul tarilor europene, media fiind de aproximativ zece ori mai mare.

La Cluj, pentru a putea acoperi necesarul de sange din spitale, zilnic la Centrul Regional de Transfuzie ar trebui sa vina 80 de donatori, dar acest lucru se intampla rar.

Adriana Sima, director Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Cluj:"Am avut si zile cu 40 de donatori ceea ce ne-a obligat sa cerem ajutorul centrelor din vecinatate asa incat sa putem asigura aproximativ, dar nu in totalitate cererile de sange din spital"

Campania universitatilor din Cluj se va desfasura pe parcursul acestei saptamani, iar de miercuri va fi adus in campusuri si in cateva facultati - Centrul Mobil de Donare din Targu Mures.

(Articol preluat: stirileprotv.ro)

Alte noutati CRTS