Despre donare

Donarea de sânge

Prin donare de sange se întelege recoltarea de sange/componente sanguine de la un donator, indiferent de metoda de recoltare utilizata. In Romania, donarea de sange este anonima, voluntara și neremunerata.

Drepturile donatorului (conform H.G. 1364/2006):

  • un card încărcat cu valoarea de 280 RON
  • o zi liberă de la locul de muncă/învăţământ în ziua donării;
  • reducere de 50% la abonamentul lunar pe RATUC pe o singura linie.

Traseul donatorului

  1. Prezentare la fișierul centrului de transfuzii cu actul de identitate și completarea formularului de autoexcludere. Acest formular se completeaza cu maxima responsabilitate și sinceritate.
  2. Controlul biologic predonare care consta în: efectuarea grupei sanguine, a hemoglobinei și a glicemiei la nevoie.
  3. Consultatia medicala la cabinetul medical unde se evalueaza chestionarul de autoexcludere, rezultatele controlului biologic predonare și se efectuaeaza examenului clinic propriu-zis ( tensiunea arteriala, puls, greutate, examen obiectiv). In urma acestei consultatii donatorul poate fi admis, amanat temporar sau respins definitiv de la donarea de sange.
  4. Donarea propriu-zisa care are loc în sala de recoltare.
  5. Donatorului i se elibereaza bonurile valorice, adeverinta pentru zi libera și reducerile pe mijloacele de transport.

Tipuri de donare

  • donarea autologa - se refera la donarea de sange si componente sanguine prelevate de la o persoana cu intentia de a fi ulterior transfuzate in exclusivitate aceleași persoane (în cazul interventiilor chirurgicale programate).
  • donarea alogena - se refera la donarea de sange si componente sanguine prelevate de la un donator voluntar care îndeplinește criteriile de admisibilitate, care urmeaza a fi folosite în terapia transfuzionala la pacienti.

Chestionar pentru donatorul de sange

Va rugam sa accesati cele doua chestionare de mai jos: